RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Nagy_Extra 041.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 105 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2374440
Indukciós hőkezelés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2017. január 28. szombat, 10:39

Mikró indukciós hőkezelő építése
(futószárak edzése, lágyítása, hajlítása)

A futóművek gyártásánál sokszor probléma a futószárak hajlítása. Ha edzett (szívós) az acélpálca, nehéz hajlítani és kis rádiusz esetén károsodik (reped, kilágyul) az anyag. Ha lágy, utóedzés szükséges  a megfelelő szívósság eléréséhez. Nagy segítség egy tiszta, egyszerű és akár koncentrált helyre összpontosítható indukciós kemence. Minden kapható hozzá és nem túl drága!

Az indukciós kemence egy nyitott légmagos tekercs, amit nagyfrekvenciális, váltakozó árammal gerjesztünk. Ez a váltakozó irányú mágnesestér izzítja fel a mágnesezhető anyagokat. A kemence nem alkalmas nem mágnesezhető fémek (pl. réz, alumínium, rozsdamentes acél) hevítésére.

A szénacélok edzésének, lágyításának részleteibe itt most nem megyek bele, csak a kemence megépítését mutatom be.

Minden kapható hozzá Kínában. Én a Banggood.com-on vettem hozzá minden alkatrészt, kivéve a műanyag dobozt (azt a helyi Goods Marketben).

A futószárak edzéséhez kellő teljesítményű indukciós hevítő:

Innét!

Megtáplálásához szükséges egy 12V-os, kellően nagy teljesítményű tápegység is. A tápegység kiválasztásánál nekem szempont volt, hogy ez képes legyen etetni a starter ládámat is a műhelyben (izzítót és a starter motort is). Ezért egy eléggé izmos kivitelűt választottam:

Innét.

A tápegységet beszereltem egy megfelelő méretű műanyag dobozba.


Raktam rá főkapcsolót (a 230V-os oldalára), csatlakozókat (12V-os oldalra) és egy segéd kondenzátort a feszültség plusz simítására (470µF, 40V). A csatlakozókat úgy alakítottam ki, hogy vezetékekkel, akkus krokodil csipeszekkel is rá lehessen lépni.

Elcsomagolva ilyen (a kábel belerakható):

Erre már polaritás helyesen (!!!) közvetlenül ráköthető a hevítő elektronikája.

Fokozottan ügyeljünk arra, hogy hevítéskor bár a hevítő nem melegszik fel, de a hevített szénacél több száz fokra fog hevülni! A sugárzott hőtől nehogy tüzet okozzunk.

További képek itt!

Én edzéséhez fáradt olajos fürdőt, vagy sima vizet használok.
Sok sikert!