RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Senior 007.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 116 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2374452
3D gépem PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2018. október 28. vasárnap, 08:02

Amit én használok
(Anet A8 tuningólva)

Én az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb DIY (kittből rakd össze) 3D nyomtatót az Anet A8-at használom. Megvásárlása előtt rengeteg infót, tapasztalatot átolvasva döntöttem e típus mellett. Sokáig az A6 volt a befutó, de a teszteket megnézve az A8 mellett döntöttem. Hozzá kell tennem, hogy az alap A6 és az alap A8 közül az A6 egyértelmű győztes, de mindkét modellt erősen ajánlott feltuningolni és ebben az A8 (mivel régebbi típus) kiforrottabb és több lehetőséggel bírt. A tuningolás után mindkét típus kb. ugyanolyan minőségben dolgozik, viszont az alapára az A8-nak olcsóbb.


Rengeteg infó található a netten (magáról a 3D nyomtatásról és e két típusról is), aki ezen gondolkozik, javaslom mindenek előtt a tájékozódást, megéri!

Én az Aliexpressen vásároltam olyan kínai eladótól, melynek van Európai raktára, így megúsztam a VÁM-ot és az ÁFA-t.

A gép működtetéséhez én ezt a két szoftvert használom (mindkettő Free):

Tervezéshez: FreeCAD (nekem a régebbi V0.16 jobban kézre áll)

Szeleteléshez: Ultimaker Cura

Az alap konstrukciónak számos mechanikai és néhány apró elektronikai gyengesége van. Mint említettem az A8 viszonylag régebbi konstrukció, ezért mindenre számos és jól bevált megoldás létezik.

A gépemen minden (!) ami nem fekete, azt én nyomtattam (tuning), kivéve a függőleges tengely kétoldali fehér kocsijait (azok eredetiek).
Alapvető cél a keret megerősítése, továbbá a fogazott szíjak feszíthetőségének kiépítése. Ezen kívül néhány kényelmi és biztonsági megvezető, burkolat legyártása.

A tuningok mind letölthetők és saját magával kinyomtathatóak. A tervek (STL formátumban) megtalálhatóak a thingiverse.com-on. A letöltött stl file-okat be kell tölteni a Cure-ba és a leírtak nak megfelelően szeleteltetni kell. Magát a 3D nyomtatás technológiáját itt nem ismertetem, rengetek infó a netten.

Vigyázat, nem minden tunink fér össze egymással. Gondoljuk át miket akarunk és ennek megfelelőel válogassuk össze az egymással kompatibilis, legjobb megoldásokat!

A következő főbb tuningok váltak be nekem:

- külső váz megmerevítése: https://www.thingiverse.com/thing:2430113 

https://www.thingiverse.com/thing:2456797

https://www.thingiverse.com/thing:2599816

- Szíjfeszítők: https://www.thingiverse.com/thing:2196516

https://www.thingiverse.com/thing:2351679

https://www.thingiverse.com/thing:2764808

- energia láncok: https://www.thingiverse.com/thing:2427198

https://www.thingiverse.com/thing:2055872

- végállás tartó: https://www.thingiverse.com/thing:2815365

- filament megvezetők: https://www.thingiverse.com/thing:2842917

https://www.thingiverse.com/thing:2047357

- főkapcsoló burkolat: https://www.thingiverse.com/thing:2768038

- reset gomb: https://www.thingiverse.com/thing:2122581

- Z kalibrátor: https://www.thingiverse.com/thing:2184768

- filament hűtő: https://www.thingiverse.com/thing:2186878

- 2-es FET tartó: https://www.thingiverse.com/thing:2528468

- asztallaphoz szorító: https://www.thingiverse.com/thing:1771932

Ezenkívül néhány apróság, mely a képek alapján beazonosíthatóak. Több kép a gépemről itt: Anet 3D tuningolva.

Villamos tuningban a vezérlő belső FET-jeit tehermentesítettem (asztalfűtés és a fej fűtés) külsőleg telepített FET kapcsoló panelekkel. Erre azért volt szükség, mert a netten olvasott tapasztalatok alapján a vezérlő paneljén található nagy áramú vezeték csatlakozók a kontakt romlásával hajlamosak beégni. Szintén hajlamos beégni a tárgyasztal fűtés csatlakozója, ennek megakadályozására kell az energialánc (ne engedje a csatlakozónál mozogni a kábelt és így a csatlakozót rángatni).

A FET paneleket (és a 230V-os főkapcsolót is) szintén az Aliexpressen lehet olcsón megvenni (felrögzítésükhöz kell a 2-es FET tartó).

A villamos tuninghoz tartozik a tárgyasztal aljára ragasztható parafa szigetelő lap, melyet szintén az Aliexpressen lehet rendelni. Ez gyorsítja az asztal felmelegítését és segít annak hőstabilitásában.

A kapcsoló üzemű tápegység panelján, a sorkapocs környékén található egy trimmer ellenállás, mellyel a kimeneti (12V-os) feszültségét lehet kissé felfelé és lefelé állítani. Ezt a trimmert érdemes felállítani max. értékre, ami kb. 14V feszültséget fog beállítani. Ezzel is gyorsul a felmelegítés sebessége és a léptetőmotorok ereje is nőni fog. Ez a feszültség emelkedés a vezérlőnél még nem okoz gondot, nyugodtan lehet használni.

Az egész mechanikát lerögzítettem egy bútorlapra, melynek aljára 4db gumilábat szereltem. Ez plusz fizikai merevítést ad a gépnek és a szállítás, mozgatását is nagymértékben megkönnyíti. A tárolás érdekében egy a szárny-védőtokok mintájára készítettem egy porvédő sapkát.

Hogy ne keljen a filamentett mindig ki-be fűzögetni, a filament dobot is a tárgyasztalra téve rögzítettem és egyben mozgatom, tárolom. Rendkívül praktikus!

Filament rögzítő: https://www.thingiverse.com/thing:2825091

Tárolás a szekrény tetején: