RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

S.E.5.a 002.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 44 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2014826
Habvágó CNC építése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2010. április 18. vasárnap, 12:23
Tartalomjegyzék
Habvágó CNC építése
2. oldal
3. oldal
4. oldal
Minden oldal

A habot használó modellezők legmodernebb habvágógépe csak egy CNC lehet. Hihetetlen mértékben megkönnyíti, felgyorsítja és pontossá teheti a modellek gyártását! Nincs sablonkészítés, nincs remegő, akadozó kézmozdulat vágás alatt és nincs szükség segítségre kúpvágáskor sem!

Néhány kattintással lehet módosítani egy szárnyon, törzsön, bármikor hozzáadható, módosítható egy-egy merevítő helye, mérete, állása. A szárny állásszöge, elcsavarása, kúpossága egy-egy paraméter átállításával megadható. A párhuzamosságok és derékszögek rendkívül könnyen tarthatóak, előállíthatóak. A munkák (project-ek) lementhetőek és bármikor pontosan reprodukálhatóak (alkatrészek után gyártása)!


(készülő Maja3)Rövid rendszerismertetés:

CNC = Computer Numeric Control (számítógéppel vezérelt megmunkálógép)
Az itt bemutatott habvágó CNC gép 2D+2D szabadság fokkal rendelkezik, mely kúpolt alakzatok vágását is lehetővé teszi. A tényleges vágást egy árammal felforrósított drót (cekász) végzi. A forró drót gyakorlatilag nem ér a habhoz, hanem annak hője a habot elpárologtatja a vágás helyén.


(forródrótos vágás)

Az alkalmazott vezérlőprogram (JediCut) egy ingyenes, direkt repülőmodellezőknek íródott Windows-os (Win98-XP) CNC vezérlő program. A program (általam) Magyarított. Számos habvágási opciót és optimalizálási lehetőséget tartalmaz.
A JediCut LPT (nyomtató) porton keresztül vezérli a CNC gép motorvezérlő elektronikáját. A vezérlés minden tengelyen (4db motoron) függetlenül történik.
Az alkalmazott motorok léptetőmotorok.

A léptetőmotorok meghajtása speciális elektronikát igényel, ezt látja el a Vezérlő elektronika (H2 Compact CNC Vezérlő). A Vezérlő elektronika tartalmaz minden szükséges komponenst (4 tengelyes motorvezérlőt, motortápot, kiszolgáló I/O portokat és a JediCut-nak szükséges impulzus generátort is).

A cekász fűtés vezérlését egy HW-A1 PWM-es fűtésvezérlő látja el. Ezzel lehet beszabályozni és mérni a fűtési áramot. A fűtésvezérlő szintén tartalmaz minden szükséges komponenst (PWM-es vezérlőt, tápegységet, digitális ampermérőt, stb.).


(Felül: HW-A1, alul: H2 Compact Controller)

A vezérlőprogramba (JediCut) kell minden mechanikai adatot megadni (az 1 impulzusra történő elmozdulást mm-ben, a vágási és utazási sebességeket, gép méreteit, stb.). Az adatok ismeretében a program számolja ki a szükséges léptető impulzusok számát és sebességét. Néhány adatot mérésekkel (pl. elmozdulás mértékét), néhányat tesztekkel (pl. sebesség adatokat) kell meghatározni (kalibrálni a gépet). Ezt csak 1× kell elvégezni, majd lementeni.


(JediCut felülete)

Maga a vágás (legyen az szárny vagy törzs elem) jöhet .dat, .prf, .jdp file formátumokból. A legegyszerübben a .dat file formátum használható. Ezt a formátumot használják a szárnyprofil adatbázisban is. Magát a .dat file formátumot mi is előállíthatjuk egy kis segédprogram segítségével: Profscan. A programocska számos egyéb file formátumokat tud importálni (pl. DXF) és akár szerkeszteni is. Így kell tenni egy törzs szerkesztésénél is.


(Profscan konvertáló program)


(teljes CNC rendszer)
Mechanika:

Az egész gép mechanikája a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb anyagokból van. Bútorlap, fióksín, M10-es menetesszár, stb.
A vázszerkezet vágatott bútorlap (vagy inkább lakásfelújításból maradt lapok). A lehető legtöbb illesztést géppel vágatott élekhez kell tervezni, mivel ezek többnyire elég jól derékszögeltek és párhuzamosak. Fontos, hogy a szögekre és párhuzamosságokra a lehető legjobban ügyeljünk, mert gépünk használhatóságát ez nagymértékben befolyásolja!

A meghajtás M10-es menetesszár. 1m-es darabokban kapható, ez a méret bőven elegendő gépünk számára. Maga az anya nálam teflon tömbbe fúrt, majd M10-re menetelt. A teflon jó kenéssel bír és kottyanás mentesre vágható. Fontos, hogy a szár könnyedén fusson benne és ne kottyanjon!


(teflon anya a vonszolón)

A menetesszár egyik vége csapágyozott (a csapágy bele van ragasztva a fészekbe Epoxy-val). A fészek csapágyméretű zsákfúróval készült.


(csapágyozás)

A tengely másik vége rugalmas tömlővel van a léptetőmotorhoz csatlakoztatva (kuplung). Így a kisebb futási pontatlanságokat kompenzálni képes és nem feszül be!

Természetesen a motor tengelye is 10mm-es, így az illesztés adta magát (a cső belseje 9mm-es).

A sin fióksín (bútorszerelvény boltokban több féle méretben is kapható). Viszonylag jó futással és síktartással rendelkezik (habvágáshoz megfelelő).


(a támasztó kerék a véghelyzetben segít a sínek tehermentesítésében)
A cekász kampókra akasztott két rugó között van kifeszítve, így a 2D+2D eltolódásokat+hőtágulást nagy tartományba képes követni.

További mechanikai képek:

Fontos szempont volt nálam a szétszedhetőség biztosítása (kicsi a hely...):


(kábelek helyei a tengelyeken)


(minden elfér a falra akasztva)


(a helyén)


Elektronika:


Mint említettem a vezérlő elektronika feladata a PC léptető impulzusait a motor felé "továbbítani". Ez jóval bonyolultabb dolog, mintsem itt ki lehetne tárgyalni. Elég annyi, hogy a PC csak a léptetés mennyiségét és irányát adja meg a vezérlőnek, a többit önállóan látja el (fázisok megfelelő sorrendű gerjesztése, áramszabályzás, mikro-step, stb.).


(vezérlés)

A H2 Compact CNC Vezérlő 4 tengely vezérlésére képe akár 1/16 micro-steppel és árampihentetésekkel. Mivel a JediCut-unk a CNC programok között elég kis primitív, így a vezérlő sok tudását nem tudjuk kihasználni. Nem használhatjuk a micro-step-et, csak a 1/2 léptetést, valamint nem használhatjuk a motorpihentetést csak a Full gerjesztést és kihasználatlanul hagyjuk az összes I/O portot.

A H2 Compact Vezérlő csak az E2 impulzus generátor kiegészítés beépítésével működik a JediCut programmal! Az impulzus generátor szabja meg a JediCut max. léptetési sebességét. Ez állítható is rajta (belül, jumperrel). Használjuk a legnagyobb sebességi fokozatban!

A vágószál fűtésére használt HW-A1 precíziós vezérlő segítségével lehet az előtolási sebességhez és habanyaghoz leginkább megfelelő fűtőáramot beállítani. Ez fontos, mert más és más sebességhez valamint habanyagokhoz eltérő fűtőteljesítmény szükséges! Ha túl kicsi a fűtés beleragad a szál a félig megolvadt habba és szakít, ha túl sok, akkor széles folyós aurával fog vágni (mérettorzulás és csúnya habfelszin)!

A berendezések beszerezhetőek és jóval több információk találhatóak a www.hobbycnc.hu weblapon.

Munka közben:


(Maja3 FPV repülő készülő alkatrészei)


(kasírozott, nyomtatott, színezett vezérsíkok)


(Maja3 FPV teherrepülőgép)

Végül egy kis videó: