RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Piper 104.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 68 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2374352
ECLIPSE 7 (és egyéb rádiók ) hibája! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2014. március 31. hétfő, 09:59

Az itt ismertetett hiba/hibaforrás minden modulos (bepattintós) rádiónál előfordulhat! Ez különösen veszélyeztet minden olyan felhasználót, akik az adómoduljukat cserélgetni szokták.

Fokozottan veszélyben vannak azok a rádiók, melyek modulfoglalata bakelit NYÁK-ból készültek! Amikről biztosan tudom: Hitec Optic 6, Eclipse 7 (stb).


A jelenség a következő:

- rejtélyes kapcsolatvesztés, szervo rángások,
- esetleg zuhanások!

Tesztelése:

- Bekapcsolt adó és vevőnél fogjuk meg az adómodul kiálló részét (nem az antennáját) és megmozgatva figyeljük a szervok reagálását.
- Jelvesztés, rángatózás esetén megtaláltuk a hibát.

A problémát az adómodul foglalat tüskesora okozza. Pontosabban a gyenge bakelit NYÁK amibe be van forrasztva.

Javítása:

Húzzuk le az akkut, vegyük ki az adómodult és szedjük szét a rádiót. A hibás NYÁK-ot az antenna alatt találjuk. Tekerjük ki az antennát (már ha van) és alatta találjuk a tüskesor forrasztásait.

A szivacs eltávolítása után ellenőrizhetjük a csatlakozások, forrasztások minőségét.

Itt a talált hiba:

A sok ki és bedugdosás elfárasztotta a forrasztást és elengedett. Mivel ez egy egyoldalas, bakelit NYÁK, nincs lyukgalvanizálás és annak "csőszegecs" szerű, cinnel átfuttatott masszív megfogása sem. Itt csak ez a kis cin "pötty" fogja a tüskét, hogy ne szaladjon hátra.

Forrasszuk át a z összes tüskét és a másik oldalról műgyantával ragasszuk be a NYÁK-ra. Ezzel tudjuk a lehető legnagyobb mechanikai rögzítést elérni. Ügyeljünk rá, hogy a műgyanta a tüskét is befogja, ne csak a fekete műanyag keretét (abból még simán kicsúszik)! Arra is ügyeljünk, hogy a tüskesor érintkező felületére ne kerüljön a gyantából!

Mindent összeszerelve teszteljük le ismét!