RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

Nagy_FW190 236.jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2374372
A GCL2 teljesen szabadon! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2019. október 18. péntek, 07:28

GCL2 tervei teljesen szabadon!
(mindenki számára elérhető)


A legsikeresebb fedélzeti izzítóm teljes dokumentációját (terveket, leírásokat, gyártási tapasztalataimat) szabadon elérhetővé tettem mindenki számára. Mivel én már nem foglalkozok elektronikák gyártásával, ezért bárki használhatja a fejlesztéseimet szabadon.


A felhasználói szintű leírását itt a weblapom megtalálod, itt csak magát a terveket és a gyártási infókat találod meg.
Egy csomagba összeraktam az általam tervezett és gyártott V1.0-ás verzió elvi és PCB tervét, valamint a BOM listáját (Protel DXP-vel készültek):

GCL2 tervei (V1.0 rar)

Az idő haladtával módosításokat eszközöltem rajta, mely növelte a különböző vevőkkel való összeférhetőséget és működési stabilitást (V2.0). Ezen módosítások (+3 alkatrész) nem lettek betervezve az eredeti NYÁK-ba, hanem utólagosan kellett őket a kész NYÁK-ba beültetni (némi löstop kapirgálás és egy kis vágást követően). Az átalakítás olyan egyszerű volt, hogy nem érte meg új nyák-okat készíttetni hozzá. Ezen módosításokat itt részletezem:

- módosítások egybecsomagolva: V2.0 kiegészítések (rar)

- 3db SMD alkatrészt kell beültetni. 1db 4k7 ellenállást, 1db 4148-as diódát, 1db 1uF-os kondenzátort.

A piros szaggatott vonalasakat kell kézzel beforrasztani (xy_mod, a lötstop lakkot lekaparva az SMD papucsok alól):


4k7 ellenállás és az 1uF-os kondi:

A 4148-as dióda (irányra figyelni!):

Természetesen alatta a vezetőt átvágni, a dióda lábai alatt a lötstop lakkot lekaparni és úgy beforrasztani.
Egyébként erre a Futaba vevők miatt volt szükség (pl. FrSky vevőkhöz nem kell). A Futaba PWM szervo jelszintje nem arányos a vevő tápjával (fix 3V) és ezért kell a CMOS IC tápját a jelszithez képes 0.6V-al lejjebb vinni. Így tökéletesen működi a szervó pozíció detektálása.

Az 1uF-os SMD kondi a lehető legközelebb legyen a stab IC lábához, mert ez a gerjedések megfogásáért felel! Szerintem ahogy én beraktam, talán ennél közelebb már nem is lehet.
Minél nagyobb felületű és alapos árnyékolást mindenhova! Ez is a gerjedések ellen van, meg van egy jótékony hatása is:
Én direkt teli GND-pin csatlakozással tervezem, mert így a vezető (negatív) pályák keresztmetszetébe is besegít (kb. 4A folyik az izzító körébe). Fogsz találkozni dupla pozitív vezetőkkel is (a Protel le akarja alapból venni, mert szerinte felesleges). Ne távolítsd el! Ezek is mind a vezetősávok keresztmetszetét hivatottak növelni.
A megadott módosítások mind betervezhetőek a többi változtatása nélkül is.
Amit én tennék, az a plusz 4k7 és a dióda betervezése (ugyanoda, ahol vannak most is), de az 1uF-os én ugyanúgy utólag forrasztanám be, mint eddig.
Így tuti nem lennének meglepetések.

Kiegészítő információk:

Van még egy kritikus alkatrész, a stab. IC kapcsolását végző tranzisztor (MPSA42)! Nekem csak az a nagyfeszültségű tranyó vált be, mert nagyon fontos a C-E közötti nagyon nagy ellenállás kikapcsolt állapotban. Mivel még egy másik tranyó is kell bele (ami a Li-Po mély kisülését védi) és nem akartam még egy másik típust is használni, ezért ide is ezt a nagyfeszültségűt raktam be (egyszerűbb rendelgetni). Ez a tranyó típus viszont nem kritikus.

Ha megnézed a képeket, láthatod a hűtésem kialakítását is. A stab IC.t egy az IC alatti nagy forr_pinre forrasztom a felfogató csavar lyukán keresztül (kis idő kell mire a pákám fel tudja melegíteni a lyukon keresztül). A túloldalt egy ugyan olyan lötstop nélküli nagy forr_pin van több lyuk galvanizált lyukakkal összekötve. Erre a hőátvezetés miatt volt szükség! Ez a felület telibe csatlakozik az alsó nagy GND árnyékolással. Ez is a hűtés része.
Természetesen az egész NYÁK lyuk galvanizált mindenhol. Van néhány helyen pad alatti átvezetések is.

Még több infó itt: GCL2 mappa

Én a stab. IC, CMOS IC és a kék SMD LED-ek kivételével minden alkatrészt a tme.eu-tól vettem. A maradékokat e-bay, aliexpress, mert ott olcsóbb volt.